Reševalni pes

Prvi zapisi o uporabi reševalnega psa segajo v leto 1707, ko menihi švicarskega samostana s svojimi psi pasme bernardinec iščejo in rešujejo obnemogle pohodnike na prelazu St. Bernard. V Sloveniji sta bila pionirja Dušan Škrlep in Marjan Perko, ko leta 1952 v Tamarju organizirata prvi lavisnki tečaj. Prva uspešna reševalna akcija s psi je potekala 25. 2. 1957 na Korošici Ena od kasnejših reševalnih akcij z reševalnim psom steče leta 1983, ko v hrastniškem rudniku blato zalije skupino rudarjev na globini 450m. Reševalna psička Ajda je po napornem enournem spustu in po polurnem iskanju nakazalo mesto trupla ponesrečenega rudarja.

Za reševalnega psa so najbolj primerne pasme srednje velikosti, psi morajo biti v dobri telesni kondiciji, po naravi umirjeni ter psihično stabilni. Ti psi ne smejo biti agresivni do ljudi in drugih živali. Igra jim mora biti največje veselje. V klubu vodnikov reševalnih psov Kranj najbolj prevladujeta nemški kratkodlaki ptičar ter zlati prinašalec. Sledijo jima labradorci, ovčarji ter mešanci.

Vodnik in pes se usposabljata v skladu z mednarodnimi pravilniki ki veljajo za vodnike reševalnih psov. Vodnik pa svoje usposobljenosti nadgradi še:

Znanje vodnika se pridobiva na tečajih in seminarjih, ter preveri z izpiti.

 1. 70 urni tečaj prve pomoči
 2. tečaj prve veterinarske pomoči
 3. tečaj vrvne tehnike
 4. tečaj orientacije
 5. tečaj o nevarnosti v gorah

Usposabljanje vodnika in psa poteka

 1. tedenske vaje v skupini
 2. tabori
 3. akcijske vaje
 4. lavinski tečaji

Preverjanje vodnika in psa

 1. nacionalni izpiti (ruševina, iskanje pogrešanih, lavina, stopnje A in B)
 2. mednarodni izpiti
 3. tekmovanja in svetovno prvenstvo
 4. Vodniki reševalnih psov, ki so uspešni na regijskih preizkušnjah se uvrstijo v intervencijsko enoto in sodelujejo v resničnih akcijah iskanja.

 

                              Iskanje pogrešanih v naravi                                                                                                                            Iskanje zasutih v ruševinah

 

                                      Iskanje zasutih v snegu                                                                                                                                      Iskanje na vodi